Emmää oikein tiedä, mitä tästäkin kesästä nyt pitäis ajatella. Jotenkin tuntuu, että tuo monen viikon ahdistava pätsi musersi alleen kaiken aivotoiminnasta lähtien ja lopulta sitä vain jumiutui viikkokausiksi odottamaan, koska elämä palautuisi viimein uomiinsa. Sellaista kummallista välitilaa koko kesä.
Koska mikään aktiviteetti, esimerkiksi ylös nouseminen tai kävely huoneesta toiseen, ei tullut kyseeseen, vietin hävyttömän paljon iltoja uuden suosikkiystäväni Netflixin kanssa. Ehdin katsoa roppakaupalla hyviä, aloittaa huonoja ja tuijotella mitäänsanomattomia. Hyvissä sarjoissa on vähän sama kuin imuunsa vetävissä kirjoissa: ne on ihania ja kaappaa täydellisesti irti arjen murheista, mutta niiden loppuminen tuntuu yhtä epäreilulta kuin tikkarin vieminen lapselta. Vähän kuin joutuisi luopumaan hyvästä ystävästä. (ja tässä vaiheessa on pakko todeta, että olen tietoinen vakavasta addiktiostani ja pyrin kyllä irroittautumaan siitä askel kerrallaan…)
Koska aikaansa on rasittavaa tuhlata jonkun vetelän sarjayritelmän parissa, katseluvinkit ovat kullanarvoisia. Niinpä ajattelin kerralla helpottaa teidän syksyjänne ja vinkata katsomisen arvoista Netflix-matskua kymmenien, jopa satojen tuntien empiiriseen tutkimukseen perustuen. Aiempia suosituksia löytyy esimerkiksi TÄÄLTÄ ja TÄÄLTÄ.
Jännärihommat
ALIAS GRACE
Nyt jo varmaan kaikki tietää Handmaid’s talen ja ymmärtää, että se on kaikessa kaameudessaan ja ahdistavuudessaan yksi viime vuosien parhaista sarjatuotannoista, ellei jopa paras. Sarja perustuu Margaret Atwoodin kirjaan, kuten myös 6-osainen tosipohjainen minisarja Alias Grace. Vuonna 1843 piikatyttö Grace Marksin väitettiin murhanneen työnantajansa ja taloudenhoitajansa yhteistuumin tilan rengin kanssa. Renki sai hirttotuomion, mutta Marksin syyllisyyttä ei pystytty todistamaan, joten hän vietti vuosikymmeniä vankiloissa, kuritushuoneissa ja mielisairaaloissa. Sarjassa Marksin väkivallan ja alistamisen sävyttämää menneisyyttä käydään läpi takaumin, hänen kertoessaan omaa versiotaan tapahtumista lääkärilleen.
Kuusi osaa oli varsin sopiva mitta sarjalle, joka piti otteessaan ihan hyvin. Loppuratkaisu jäi minusta vähän pliisuksi, mutta kaikkiaan sarja oli kuitenkin mielenkiintoinen ja suosittelen kaikille murhajutuista pitäville!
LA MANTE
“Ai joku ranskalainen?”, oli mun ensimmäinen ajatus La Mantesta. Yllättävän vähän, jos ollenkaan, kieliasia lopulta sarjassa kuitenkaan häiritsi. Murhahommissa mennään tässäkin, kun 20 vuotta linnassa istunut sarjamurhaaja suostuu avustamaan kopiomurhaajan kiinni saamisessa. La Manteksi (rukoilijasirkka) nimetty murhaaja haluaa tietty työskennellä keississä ainoastaan poikansa kanssa ja poikahan on pimittänyt murhaajaäitinsä perheeltään, jolloin mukaan saadaan mukava ihmissuhdesoppa myös.
Ihan pätevä yhden kauden synkkäsävyinen murhasarja.
SAFE
Brittiperhe asuu tiukasti vartioidulla asuinalueella, mutta eikös teini-ikäinen tytär mene katoamaan ja kohta tytön poikaystävä löytyy kuolleena. Perheen äiti on kuollut jo aiemmin, joten jo valmiiksi surussa riutuvalla isällä (Michael C. Hall) on aika paskat paikat. Vaikka kyseessä on jälleen murhahommat, sarja ei ollut synkimmästä päästä, vaan mukaan mahtui myös kepeitä ja humoristisia elementtejä. Otteessaan piti aika mainiosti, mutta yksi asia itseäni häiritsi: Michael C. Hallin brittiaksentti. En osannut pitää uskottavana, vaikka se sitä varmaan olikin. Lopputuloksen kannalta parempi olisi ollut kirjoittaa iskästä ihan vaan rehdisti amerikkalainen.
Mutta aksenttihäiriöstä huolimatta kelpo sarja tämäkin!
Dokkarisuosikit
AMANDA KNOX
Mää rakastan dokumentteja! Erityisesti suosin kolmea vaikuttavaa kategoriaa: murhahommat, riutuneet julkkikset ja hämärät uskonyhteisöt. Tämä kuuluu ekaan kategoriaan. Brittivaihtari Meredith Kercher löydettiin kuolleena Italiassa marraskuussa 2007. Murhasta pidätettiin, ja tuomittiinkin, Kercherin kämppis Amanda Knox ja hänen italialainen poikaystävänsä. Neljä vuotta myöhemmin tuomiot kumottiin, kunnes Italian korkein oikeus otti tapauksen jälleen uudelleenkäsittelyyn vuonna 2014.
On kuulkaa hyvä! Yhtä aikaa ihan saakelin kuumottava ja todellisuudessaan pelottava, mutta niin helkkarin kiehtova. Murhadiggareiden valinta!
WHITNEY HOUSTON: CAN I BE ME
Tämän tyyppisissä dokkareissa mielenkiintoisinta on kai nähdä se julkimoiden ns. normaali puoli glamourin takaa. Ja ei kai sitä ihminen tirkistelynhalulleenkaan mitään voi. Whitney kuuluu ehdottomasti sarjaan “one of the greatest” ja tämä Netflix-dokkari toimii ihan hyvänä alkulämppänä vaikka parhaillaan leffateattereissa menevälle Whitney-elokuvalle. (en oo vielä nähnyt, tosin!)
GAGA: FIVE FOOT TWO
Lady Gaga on tässä dokumentissa jotenkin todella vereslihalla kamppaillessaan eroon “friikin” maineestaan. Koskettava.
Kepeät välipalat
GLOW
En tiedä, miksi odotin tän katsomista näin pitkään, koska ihan BEST! 80-luvun nais-showpainijoista kertova sarja onnistuu olemaan jotenkin ihanan kevyt ja uskottava, mutta kuitenkin ajankohtainen feministisine aatteineen ja kulttuurinomimisineen. Todella viihdyttävä, hauska ja niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, myös uskottava. Kasarilook on saatu tuntumaan aidolta, eikä tuijajasatumaiselta naamiaishömpöttelyltä. BEST!
HAKEKAA KÄTILÖ
Jos joku on kesäsarja, niin tämä. Sopivissa määrin kepeyttä, ajateltavaa ja ajankuvaa. Kieltämättä ensimmäisten kahden kauden jälkeen tekijöiden ote hieman herpaantuu, kun tarinat siirtyvät todellisista muistelmista keksittyihin tarinoihin, mutta mukavana välipalasarjana tämä toimii silti. Uusin, kuudes kausi ei ole vielä Netflixissä, sitä odotellessa!
GOOD GIRLS
Kolme rahan tarpeessa olevaa mutsia menee ja ryöstää ruokakaupan. Ihan siinä heti sen jälkeen, kun on lasten eväsboksit täytetty ja mukulat heitetty kouluun. Ryöstökeikka ei mene ihan jämptisti maaliin, vaan yhtäkkiä mammakolmikko onkin sotkeutunut villiin rahanpesukuvioon, siinä vähän muiden kotitöiden ohella.
Oikein mainio kymmenen jakson pläjäys viihdyttävyyttä oli tämä! Ja sit lisäks Christina Hendricks on aina kuumis, puhumattakaan sarjan pahasta pojasta, jota näyttelee Manny Montana. En tiä, mikä siinäkin, mutta huh huh!
Leffat
CAROL
50-luku, kielletty rakkaus, älyttömän lahjakkaat Cate Blanchett ja Rooney Mara. Leffassa tavaratalon myyjä ihastuu kotirouvaan 1950-luvun New Yorkissa. Jotenkin hiljaisella eleganssillaan ja kauniilla kerronnallaan hyvin vaikuttava elokuva.
RAUTAROUVA
Ei nyt mikään uusin julkaisu, mutta jos jollain katsomatta vielä, niin suosittelen katsomaan vaikka nyt. Margaret Thatcherista kertova elämäkerrallinen leffa on mielenkiintoinen paitsi historiallisesti, myös pääosassa loistavan Meryl Streepin ansiosta. Hämmästyttäviä naisia molemmat!
THE DRESSMAKER
Jotenkin täysin kummallinen ja yllättävä leffa pieneen kotikyläänsä palaavasta ompelijattaresta, joka pyrkii palauttamaan jo lapsena menneen maineensa kyläläisten silmissä. Kate Winslet nyt on ihastuttava ja paras aina. Australialaisuus yllätti. Ja jotenkin myös huvitti. Leffan päättyessä en ollut ihan varma, pidinkö, mutta hiukan kypsyteltyäni päätin pitää.
Sen enempää etukäteen asiaa ajattelematta onkin muuten hauska huomata, kuinka paljon vahvoja naistarinoita ja -rooleja tähän nippuun mahtuu! (tosin Amanda Knoxin vahvasta naisrooliudesta nyt voi olla ehkä montaa mieltä, heh)
Parhaillaan murhasarjoista on kesken Seitsemän sekuntia, kun taas Good girlsin jälkeistä kepeää välipalaa en ole vielä löytänyt.
Saa ehotella!
-Päivi
Mun tämän vuoden suosikit Netflix-sarjoista ovat: Mindhunter, the Alienist (molemmat rikostutkinnan historiaan linkittyviä),
Anna – A lopussa (uusi filmatsointi Anna ystävämme kirjoista) ja Blacklist (imuroin tämän parissa viikossa…). Leffapuolelta ihan viihdyttäviä olleet mm. the Accountant ( sopivasti jäykkää actionia) ja the Medler (hyväntuulista naishömppää), jotka eivät tainneet teattereihin päästä Suomessa kumpikaan. Myös Dunkirk tuli katsottua Netflixistä.
Hei jes, tässä on monta mielenkiintosta suositusta! Blacklistiä mekin ollaan katottu muistaakseni pari ekaa kautta ja Mindhunteria mietittiin myös joskus. Ehkä se vois olla sit seuraava. Kiitos!
Kiitos näistä. Mulla on kesäloma vasta tulossa, joten varmasti syksyn säät saattavat pakottaa Netflixin ihmeelliseen maailmaan.
Itse löysin ranskalaisen (mini?)sarjan nimeltä Metsä. Tykkäsin, vaikka olikin paikoin jotenkin outo, mutta pakko oli yöunien kustannuksella katsottava kaikki jaksot peräkkäisinä iltoina, muuten olisi jäänyt vaivaamaan. Loppuhuipennus oli vähän plääh, mutta muuten ihan ok.
Aloittelin Sillan katsomista, mutta ainakaan vielä eka jakso ei tempaissut mukaansa, jos nyt kuitenkin antaisi sille mahdollisuuden (yleensä siis pidän ruotsalaisista dekkareista).. Onhan tässä koko tuleva loma aikaa. 😀
Hei joo, tota Metsää mäkin vähän tsekkailin, mutta jotenkin aihe pelottaa mua jopa liikaa, enkä vielä uskaltanut alottaa. 😀
Siltaa mä oon katsonu vaan ekan kauden, sitä vois kyllä jatkaa aivan hyvin. Ja hei, jos tykkään pohjoismaisista, niin Varg Veum on aivan best!
Mun tämän hetken kepeä sarja on Jane the Virgin. Hauska, kepeä ja välillä puhutaan espanjaa! Aah! <3
Tätä oon joskus telkkarista sivusilmällä vilkuillu, vois mennä kyllä juuri tuollaisesta kepeästä välipalasta. Kiitti muistutuksesta!
Ääni Mindhunterille! Tempaisi välittömästi mukaansa, vaikka en edes yleensä ole rikos/murha/poliisijuttujen fani. Tässä kai minut liimasi ruudun ääreen pikemminkin psykologia ja historia. Ahmin tämän muutamassa illassa.
Oothan jo katsonut The Keepersin? On murhaa JA uskontoa. Katsoin jo vuosi sitten ja edelleen mietin tätä dokkarisarjaa usein. Pirun kammottava ja raadollinen, pirun hyvä.
Hakekaa kätilön voisi korvata kevyempänä sarjana vaikka Land Girls, jossa nuoret brittinaiset tekevät sodan aikana palvelusta isänmaalle peltotöissä ja toki siinä sivussa ihastuvat, ystävystyvät ja kaipaavat rakkaitaan rintamalla.
Grace and Frankie! Paras sarja ikinä 🙂 70 v naisille selviää että heidän puolisonsa ovat homoja ja heillä on ollut salasuhde vuosia vaimojen selän takana. Naiset, entiset vihamiehet, muuttavat kahdestaan asumaan ja elävät hyvin värikästä elämää. Vahva suositus!