“Ja minähän en lääkäriin mene!” on meillä aika tuttu lausahdus. Nimenomaan mutsin suusta. Varsinais-suomalainen asenne on siirtynyt tässä tapauksessa jouhevasti isältä tyttärelle ja edelleen mieluummin hiukan kärvistelen ja odotan oireiden katoavan itsekseen, kuin marssin lääkärin pakeille. Katsokaas kun ettei sitten vaan turhaan.
Keväällä pitkittyneen flunssan jälkimainingeissa käväisin lääkärissä huonon olon ja korvakipujen takia. Lekuri tutki kiltisti ja lohdutteli, että sitä on liikkeellä ja vaikka on kestänyt jo aikansa, niin kyllä se ohi menee lopulta. Hävetti viikon sen jälkeen. Mennä nyt kalliiden lääkäreiden aikaa hukkaamaan, kun toisilla on varmaan ihan oikeitakin vaivoja…
Lasten kanssakaan en kovin hanakasti vastaanotolle ole lähtenyt. Normaalit nuhakuumeet ja vatsataudit kun on useimmiten parantuneet ajalla ja levolla. Mutta sitten tulee niitä tilanteita, kun ei ole ihan varma, kannattaisiko se lääkäriaika kuitenkin varata. Onkohan tämä haukkuva yskä nyt sitä kurkunpääntulehdusta vai jotain vakavampaa? Voiko vesirokko tulla uudestaan, vai mitä näppylöitä nää on? Meneekö nokkosrokko ohitse itsekseen?
Netistähän sitä tietoa tulee sitten googlailtua. Kun on tunnin verran käynyt läpi vauvapalstojen näppyläkeskusteluja, alkaa olla jo ihan varma että muksulla on vähintään vyöruusu. Luotettavaa tietoa on hankala löytää ja ne omat diagnoosit saattaa kuitenkin heittää. Vaikka vanhemmat ovatkin omien lastensa erikoisasiantuntijoita, lääketiede ei välttämättä osaamisalueisiin kuulu.
Näihin epävarmoihin ja epämääräisiin tilanteisiin lanseerattiin tällä viikolla loistava pika-apu! Lasten ja nuorten lääkäriasema Pikkujätti nimittäin aloitti online-lääkäripalvelun, jossa yhteyden lasten ja nuorten terveydenhuoltoon erikoistuneeseen lääkäriin saa chat-palvelun kautta tietokoneella, tabletilla tai kännykällä. PikkuTsätti on näppärä tapa saada yhteys lääkäriin silloin, kun on epävarma, tarvitseeko lapsi kotihoidon lisäksi ammattilaisen tutkimuksia.
Me päästiin testaamaan vasta avattua PikkuTsättiä viime viikolla. Koska juuri tälle hetkelle ei osunut mitään akuuttia sairastelua lasten kanssa, kaiveltiin esimerkkitilanne muutaman viikon takaa. Tuolloin pojalla oli toisen silmän luomi pahasti turvonnut, kipeä ja punainen. Mitään rähmimistä tai kutinaa ei ollut, joten ajateltiin että kyseessä oli varmaan roska. Kun silmä kuitenkin meni vielä muutaman päivän kuluttua huonommaksi, varattiin aika lääkäriin. Päiväajat oli tietysti kaikki menneet, joten meidät ohjattiin iltapäivystykseen. Tiedätte varmaan sen turhautumisen… Useamman tunnin odotus, ajat myöhässä, akuutit tapaukset menee tietysti etusijalle. Eihän se lasten kanssa kovin auvoista ole. Kun lääkäriin päästiin, vaiva todettiin luomirakkulan tulehdukseksi ja saatiin lääketipat hoidoksi.
Tämä mielessäni lähdin siis pikkutsättäilemään lääkärin kanssa. Rekisteröityminen sujui helposti ja nopeasti ja pääsin pian esittämään asiani itse chattiin. Noin minuutin kuluttua kysymyksestä pongahti ruutuun lastenlääkärin vastaus. Viereisessä ikkunassa oli vastaavan lääkärin kuva ja nimi, sekä erikoisala. Tuntui heti luotettavammalta, kun näki kenen kanssa oli keskustelemassa.
Lääkäri esitti tarkentavia kysymyksiä ja minä vastailin parhaani mukaan. Erityisen hyvää palvelussa on se, että chatissa on mahdollista lähettää myös videomateriaalia, ääntä ja kuvaa. Tässäkin tapauksessa lääkäri pyysi nähdä kuvia ja jos hän olisi niiden perusteella voinut diagnosoida luomirakkulan tulehduksen, olisi lääkereseptin saanut suoraan tämän palvelun kautta sähköisenä apteekkiin. Ilman odottelua, jonottelua tai fyysistä vastaanottoa. Tällaisesta palvelusta ruuhkavuosimutsi kiittää!
PikkuTsätti toimii kaikkialla, missä verkkoyhteys on, myös siis ulkomailla! Voisin kuvitella itse ainakin arvostavani suomalaisen lastenlääkärin konsultaatiota etelänlomalla, jos mietityttäisi, pitääkö lapsen kanssa lähteä lääkäriin vai ei. Chatissa voi myös kysyä yleisiä, lasten terveyteen liittyviä kysymyksiä. Tässä esikoisen teini-iän kynnyksellä on ainakin muutamia juttuja, joista mielellään juttelisi ammattilaisen kanssa, mutta joita varten ihan lääkäriajan varaaminen tuntuu liioitellulta. Akuuteissa hätätilanteissa jokainen tietysti soittaa Suomessa numeroon 112.
Pähkinänkuoressa siis PikkuTsätti palvelee päivittäin klo 9-21 kaikkialla, missä verkkoyhteys on kunnossa. Palvelun hinta on 19,90 €/konsultointi ja sen voi maksaa luottokortilla, verkkopankissa tai jälkikäteen laskulla. Lääkäri voi myös sopia tarkastusyhteyden vaikkapa seuraavaan päivään, mutta tästä ei erillistä maksua mene.
Minä voisin, täällä ylikuormittuneen terveyskeskuksen pikkukaupungissa tätä palvelua hyvinkin tarvittaessa kuvitella käyttäväni. Entäs sä? Miltä kuulostaa ajatus lääkärin konsultaatiosta chat-palvelun kautta?
-Päivi
Seuraa meininkejä myös nakkimutsin Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.
No nyt on kyllä todella hyödyllinen palvelu! Loistavaa! Miksei tällaista ole aikaisemmin keksitty! Nimim. Rähmäsilmiä lääkäriin kuskannut
Samaa mieltä! Mulla on itsellä taipumusta juurikin tuohon silmätulehdukseen ja aina sen iskiessä ärsyttää raahautua sen takia lääkäriin. Kun sen oireista jo melkein tietää, mistä on kyse. Tällanen palvelu olis oiva ihan aikuisillekin!
No nyt on hyvä idea! Kerrankin toimiva tapa konsultoida lääkäriä muksujen sairastellessa. Hienoa!
Ehdottomasti! Ja plussaa tosiaan vaivattomuudesta, oikein harmittaa ettei silmärakkulan tulehduksen aikaan vielä ollut tätä palvelua olemassa.
[…] Kirjottelinkin teille tuossa jo aiemmin syksyllä Lastenlääkäriasema Pikkujätin uudesta online-verkkopalvelusta, jossa yhteyden lastenlääkäriin saa suoraan vaikka omalta kotisohvalta. Meidän perheen ensikosketuksesta PikkuTsätti-palveluun pääset lukemaan täältä. […]