Varhaismummo täältä maalta, moi! Tuossa keinutuolissa kiikkuessani tulin miettineeksi, miten sellaisesta perusasiasta kuin syömisestä, on tullut yllättäen niin kamalan monimutkaista. Itse muistelen vielä eläneeni ajan, jolloin aamu käynnistettiin puurolla tai voileivällä, lounaaksi syötiin soppaa, välipalaksi hedelmää, päivälliseksi makaronilaatikkoa ja iltapalaksi voileipää ja mukillinen O’boyta. Nyt en uskalla edes kurkata ravintosuosituksiin, etenkin kun kovin taajaan uudet tutkimukset tuntuvat kumoavan vanhemmat. Kunnes taas tulee uusi, joka kumoaa kaiken.
Syömisestä syyllistäminen on lähtenyt ihan lapasesta. Ruoasta on tullut yhä useammille uskonto. Välipalasmoothieen ei tulekaan enää marjoja ja rahkaa, kuten joskus ammoisina aikoina, vaan kirjava kattaus erilaisia jauheita ja pulvereita. Ruoan ei tarvitse edes maistua hyvälle, vaan pahanmakuiseen terveysruokaan kehotetaan totuttelemaan. Ruoasta saarnataan. Perunat on nou, maito on nou ja hedelmätkin on jo ihan nounou! Kun tulee sitten sitä hedelmäsokeria.
Yhä useammat noudattavat jotain valiota. Ruoka-aineita vältellään kokeilunhalusta, syystä, syyttä tai huvikseen. Ruoka on ravintoköyhempää ja prosessoitua ja luomu on nostanut osakkeitaan. Mikä on siis hemmetin hyvä. Mutta kaikilla ei kuitenkaan ole varaa luomuun, eikä siitäkään pitäisi syyllistää ketään.
Valmisruoan tuotanto on huipussaan, koska onhan ihmisillä ennennäkemätön kiire. Samaan aikaan olisi pakko pysyä kehityksen kelkassa ja ainakin osoittaa hyvinvointinsa filtteröidyin smoothie- ja salikuvin. Miksi me tänä kammottavan kiireisenä ja ahdistavana aikana surrutellaan mieluummin jauhopusseja imettävään muotoon, kuin istutaan saman pöydän ääreen syömään makkarakeittoa? Voisiko toisten äitien tekemä, pannulla voissa paistettu maksalaatikko yhdessä syötynä edistää sittenkin terveyttä enemmän, kuin kananpalat minigrip-pussista työmatkalla? Ja onko jonkun mielestä makeutusainesonnalla kuorrutetut rahkapurnukat oikeaa ravintoa?
Usein kuulee myös viitattavan isovanhempiin oikein syöjien perikuvina. Syökää tuoreesti ja terveesti, kuten mummonne tekivät. Voi, kiitos mielellään! En unohda ikinä Ester-mummun voissa paistamia makkarakuppeja ja lihapullia, täysrasvaiseen piimään leipomaa mustikkapiirakkaa tai kahvin joukkoon lorautettua kermaa. Puhumattakaan Liisa-mummun runsaalla majoneesilla hunnutetusta italiansalaatista, mureasta karjalanpaistista tai rasvaisista ässä-pipareista. Mutta ehkä tulevaisuuden mummoloissa aamut aloitetaankin supersmoothiella, eikä tuoreilla perunarieskoilla.
Ruoasta tuntuu tulleen monelle uskontoon verrattava hurmoksellinen kokemus. Itselle sopivaan valioon hurahdetaan ja paasataan some-tuutit täyteen sitä omaa, ainoaa oikeaa tapaa syödä. Viimeisimpänä Hanna Partanen repäisi ja suositteli ihmisiä syömään pahempaa ruokaa ja eineksiä, jottei tulisi syötyä liikaa. Sitten niin.
Miksi syöminen sitten herättää niin paljon tunteita? Ehkä koska se on yksi ihmisen perustarpeista. Hurmoksellisuus ja hurahtaminen saattavat johtua kiireisen elämän muuten tyhjästä sisällöstä. Uskonto se kai on ruokauskontokin. Mutta että se saarnaaminen. Ni voisko vaan lopettaa?
Parikymmentä vuotta sitten nuoret yritettiin pitää erossa tupakasta, viinasta ja nuuskasta, nyt kiellot liittyvät yhä useammin ruokaan. Mitä tapahtui yhdessä syömiselle, kokonaisvaltaiselle syömiskokemukselle? Eihän ruoka ole vain polttoainetta, se on nautinto, johon liittyvät itse sapuskan lisäksi puitteet, juoma ja ennen kaikkea seura. Sotkuisen keittiön yhteistä illallista varten raivattu ruokapöytä on arjen turvasatama. Joskus ne päivän murheet ja huippuhetket käydään läpi kalapuikkojen, toisinaan uunilohen äärellä. Se on sitä elämää. Vaihtelevaa ja monipuolista. Joskus on turvauduttava eineksiin, toisinaan laitetaan kaikki alusta.
Tasapainoilua. Sitä se on syöminenkin.
Kyllä mäkin haluaisin ihan helkkaristi tykätä kaurapuurosta ja niistä viherjutuista, mutta kun ei. Enkä kyllä jaksais myöskään tuntea huonoa omaatuntoa siitä. Ja toisaalta, allekirjoitan myös isäni sanat, jotka hän on luvannut kaiverruttaa hautakiveensä. “Söi koko ikänsä kevytlevitteitä ja kuoli silti.”
Ja kyllä, ymmärrän ettei meidän lihavien kuulu puhua ravinnosta, koska ei siitä selvästikään mitään ymmärretä.
Sori siitä.
-Päivi
Yes! Just näin. Paistoin äsken lettuja iltapalaksi ja sit luin tämän ? Tehdään niin kuin hyvältä tuntuu.
Nimenomaan. Niinkuin hyvältä tuntuu. Ja ilman että kukaan käy jeesustelemassa paremmuudellaan korvan juuressa. 😀
Voi symär! Samoja juttuja täälläkin miettii ja ahdistuu määrättömästi siitä, että kohta pitäisi olla päivittäin jotain tolkullista pöperöä tarjolla kasvavalle ihmistaimelle. Jotakuinkin universumin laiskin ruuanlaittaja odottelee lottovoittoa, että vois palkata kokin. Ja tätä kirjoitellessa mussuttaa iltapalaksi kauragurttia ja mysliä höystettynä ipanan hedelmäsoseen jämillä. Kivasti tämä tässä. 🙂
Teillä on se teidän oma tapa syödä ja se on hyvä tapa! Sellasella hyvällä tasapainolla ja fiiliksellä kun vetelee eteenpäin, ni priimaa tulee! 🙂
Uh, sammaa mieltä monestakin seikasta. Tuntuu et asiat on jotenkin ihan hemmetin liian hyvin, jos on loputtomasti aikaa miettiä mitä kannattaisi syödä tai jättää syömättä. Tuntuu että peruspulliainen (mukaanlukien minä) on oikeasti jo aivan hukassa syömisiensä suhteen. Jos siis alkaa miettiä liikaa. Itsekin kasvissyöjänä(since -94) olen toki tietynlainen dieettaaja, mutta ruokafasistiksi en ryhdy koskaan. Ihminen on aika sopeutuvainen elukka, ilmeisen monenlaisella purtavalla sitä täällä toimeen tullaan. Ruoan rooli vaihtelee mun elämässä tilanteen mukaan, joskus se on vaan perustankkaus, toisinaan (harvemmin) syöminen unohtuu kaikessa tohotuksessa. Useimmiten se on kuitenkin ihana asia oli lautasella sitten pari voikkaria, pakastepizza, kauden kasviksista itse tehty ratatouille tai satay tofu paikallisesta kiinalaisesta.
Onneksi on huomenna taas uusi päivä syödä ja nauttia tästä elämästä. ?
P.s Kevyttuotteita en oo koskaan käyttänyt.
Kevyttuotteet on ihan perseestä. Mutta niillä oli sellanen kausi jossain vaiheessa, muistan ku kaikki oli oltava lightia. Nyt en enää osta kyllä mitään aspartaamihölötyksiä tai muitakaan.
Musta nää ruokafasistin on pelottavia. Ihan vitun jees hei, et on löytäneet itelleen toimivan tavan ja voivat hyvin, mutta muiden elintapojen tai syömisten paheksuminen tai julkinen ruotiminen ei aiheuta kuin paskaa fiilistä ihan kaikissa. Pahimpia ovat ne jonkun somessa olevat satunnaiset jätskikuvat, joihin on pakko jonkun natsin käydä jeesustelemassa, kuinka väärin on nyt tuokin sokeripommi syödä. Voi vittu oikeesti! UGH!
Mä olen eilen nauttinut useita lasillisia viiniä, nauranu niin paljon että posket on vieläkin kipeet. Ja tänään syönyt pestopastasalaattia ja suklaata, enkä muista koska olisin ollut hetkistä näin onnellinen. Elämästä kuuluu nauttia, mitä hittoa me täällä muuten tehdään?
Moni hurahtaa johonkin myytävään ruokavalioon joka jonkun ajan päästä räätälöidään sopivaksi kauhealla säädöllä ja pian se myydään koko perheelle. Seuraavaksi tumpataan mukaan lisää sarjan tuotteita kauneutta ja mitälie hoitamaan. Pian sinua kannustetaan myymään tuotteita ja siinä vaiheessa kun vannot niiden nimeen huomaat istuvasi tittelinkipeänä muiden kanssa kaikenmaailman kursseilla ja vain siksi että haluat muka kaikille yhtä hyvän elämän. Rahasta ei ole koskaan kyse tietenkään.. 40 vuotta sitten peloiteltiin New Age-lahkolla joka vie sinulta rahat ja järjen päästä. Nyt se on tullut takaisin vain eri nimillä naamioituneena … Ihmiset ovat niin sekaisin tällä hetkellä että yrittävät saada kurinalaisella ruokailulla jotain järkeä ja hallintaa omaan elämään.
Hei toi on niin totta! Ja se hurmos, jolla näistä asioista saarnataan, on jotain sellasta, että tekee vaistomaisesti mieli astua askel taaksepäin. Ehkä ne on sit omalla tavalla just vastauksia tuohon elämän tyhjyyteen ja elämänhallintaan. Mutta ihan vaan mun puolesta rauhassa saa hurahdella siellä omalla tontillaan.
Joo, niin paljon ihmettelen tätä vouhkaamista minäkin… Mitään ei saa tai kannata syödä, ainakaan mitään TAVALLISTA ruokaa, koska niissä on sitä, tätä ja tuota! Viimeksi kuulin, että vilja ei kuulemma “alunperin ole tarkoitettu ihmisravinnoksi.” Tai että maito on tyyliin s****nasta! Just, just…
Mä oonkin aina miettinyt, että johtuiskohan esim. jatkuvasti lisääntyvät allergiat ja ruokayliherkkyydet juurikin näistä kaikenmaailman ja koko ajan muuttuvista ruokasuosituksista…? Jotenkin on nimittäin nykyään enemmän sääntö kun poikkeus, että joku ei esim. siedä laktoosia…
Mä ja perhe kyllä syödään nyt ja tulevaisuudessakin sitä ihan perus kotiruokaa, ihan siihen voihin ja kermaan tehtynä.
Ja siis hurahtaneimmathan eivät sairastuessaan usko välttämättä edes lääketieteeseen, vaan ajattelevat parantavansa itsensä jollain pakurikäävällä. Näistä joskus näkee juttuja. Ni eikö se nyt oo jo kans aika pelottavaa?
Kotiruoalla mekin mennään. Ihan sillä 90-luvulta opitulla perussetillä. 😀
Oikea sanamuoto olisi ollut: Söi koko ikänsä kevytlevitettä ja kuoli siksi.
Joo, totta! 😀
Mun juuri ajasta iäisyyteen siirtynyt mummini teki mulle aina pienenä herkkuvälipalaa. Kaatoi kahvikuppiin kermaa ja sekoitti siihen kaakaojauhetta. Nyt mun lapselle sanotaan ettei saisi juoda sinistä maitoa kun siinä on liikaa kaloreita. Pitäisi siirtyä rasvattomaan. Mehuakin saa juoda vaan viikonloppuna…. ööh
Kerran tarjottiin lapsen synttäreillä aikuisille vieraille siskonmakkarakeittoa ja pannukakkua joka oli tehty voihin (taitaa olla se sun resepti). Kukaan ei valittanut.
Välillä meidät ruokkii toisten äidit, välillä hifistellään, ja välillä ollaan ulkoruokinnassa. Tänään teki mieli jätskiä ja mansikoita. Joskus syödään jälkkäri ennen ruokaa. Joskus ei syödä päiväruokaa lainkaan. En syö kevyt ruokaa, siis light mömmöä. Jos pitää tiukentaa kaloreista, syön vähemmän.
Jep! Saati sitten että maitoa ei saa nyt juoda ollenkaan. Ja kahvi on turha nautintoaine. Ja mitä näitä on.
Mä oon vaan helvetin kyllästynyt katsomaan näitä oikeineläjiä, jotka kiillottaa sitä omaa sädekehäänsä tuomitsemalla toisten ihmisten valintoja. Ihmisistä on tullut julmempia ja ylimielisempiä ja jostain syystä kuvitellaan, että se oma tapa on ainoa oikea. Ja se mua oikeestaan enemmän huvittaa, että miten nää terroristit ei tajua tekevänsä enemmän hallaa asialleen tunkiessaan sitä väkisin ja pyytämättä ihmisten naamoille ja ollessaan tuomitsevia.
Ja pannukakku on ihan sikahyvää!
Päivi,
syöminen ja ruoanvalmistus ei ole mitenkään vaikeaa, vaikka syö terveellisesti.
Enkä nyt sanoisi että tuosta on tullut uskonto. Syöminen herättää nykypäivänä tunteita, koska ravinnosta ja sen vaikutuksista tiedetään ja välitetään tänä päivänä paljon enemmän kuin esim.1940 luvulla, kun meidän isovanhempamme ovat syntyneet ja eläneet.
Meillä ainakin syödään yhdessä, vaikka syödäänkin puhtaasti – se on jokaisen halusta kiinni, mikä missäkin perheessä on tärkeää ja mitä halutaan korostaa. Ja yhdessä voi olla – ja pitäisikin olla – muutekin kuin ruokapöydässä. Vanhempien vaikutus lapsen ajatteluun ja asenteisiin on merkittävä. Lapsi oppii jo varhain kotoa suurimman osan terveyteen liittyvistä toimintamalleista. Siksi mielestäni meidän jokaisen olisi hyvä tunnistaa noita negatiivisia asenteita, ajatuksia ja toimintamalleja terveyteen liittyen. Emme saa suhtautua välinpitämättömästi siihen, miten terveydestä lapsille puhumme, ja millaista esimerkkiä näytämme omalla toiminnallamme, ja miten vähättelemme ravinnon merkitystä.
Ruoka nimenomaan on polttoainetta, mitä ihmiskeho tarvitsee, se voi silti olla hyvää ja siitä saa ja pitääkin nauttia.
Päivi, jokaisesta aiheesta ei kannata kirjoittaa blogiin – ei ainakaan tästä, koska olet pahasti pihalla. Olen täysin varma siitä, että moni kyllä tietää ja ymmärtää miten pitäisi syödä, mutta se on ihan omasta tahdosta ja päätöksistä kiinni. Surullista tästä tekee se, että niin moni on tykännyt tästä kirjoituksestasi – johtuu varmaan siitä kun sinulla on ollut todella hyviä kirjoituksia aiemmin. Aiheista joista tiedät, ja joista sinulla on kokemusta. Jatkossa jokaisen kannattaa lukea ajatuksella teksti loppuun, ennen kuin tykkää.
Tässä muutamia ylipainon haittoja ja oireita. Kyllä sillä on väliä mitä suuhunsa laittaa, jos haluaa välttää sairauksia, ja ylimääräisten lääkkeiden syömisen. Suuri osa ihmisistä on ihan itse aiheuttanut terveysongelmansa huonolla ja epäterveellinen ravinnolla.
Itsellä on lähipiirissä monta loistavaa esimerkkiä siitä, mikä merkitys terveellisellä ravinnolla on;
heiltä on jäänyt lääkkeet pois, elämänlaatu on parantunut, arki on mukavampaa ja laadukkaampaa.
Vielä tyhmempää ja ajattelematonta on todeta että “kuollaan me kuitenkin” – jos näin sanoo, välittää itsestään ja elämästään todella vähän.
Ylipainon haittoja ja oireita
-tuki- ja liikuntaelimistön kuormittuminen (esim. nivelrikot aineenvaihdunnan häiriöt (esim. insuliini)
-sydän- ja verisuonisairaudet
-kohonnut verenpaine
-hengityselinten sairaudet (esim. uniapnea ja astma)
-lämmönsietokyvyn heikkeneminen (voi johtaa lämpöhalvaukseen)
-heikentynyt hedelmällisyys, naisilla kuukautishäiriöt ja raskauskomplikaatiot
-itsetunto-ongelmat yms.
Myötävaikuttavina tekijöinä uniapneaan on ylipaino 60 %, potilaista on ylipainoa enemmän kuin 20 % ihannepainosta, hengitystä lamaavien lääkkeiden tai alkoholin käyttö. Samoin tupakointi.
Onko tämä mukavaa arkea? ei varmasti ole!
Varsinaista lääkkeellistä hoitoa ei uniapneaan ole tarjota. Laihduttaminen vähentää oireita huomattavasti. Tupakoinnin vähentäminen tai lopettaminen ja alkoholin käytön välttäminen parantaa oireita.
Mukavaa kesää kaikille ja syökää terveellisesti.
Vastaan sinulle nyt vielä täällä uudestaan samoin kuin Facebookissakin. Kyseessähän on nimenomaan mielipide, ei mikään absoluuttinen totuus, enkä sellaista missään kohtaa yritä väittääkään. Kirjoituksen voi näemmä lukea monenlaisin silmälasein, tällä toivoin nimenomaan ruokarauhaa, enkä kehota yhtään ketään syömään epäpuhtaasti tai epäterveellisesti. Nimenomaan tämän kaltaiset kommentit kelle tahansa ovat syy, mistä kirjoitus kumpusi. Puhtaasti syömisessä ei ole mitään väärää, se on se jeesustelu sen takana, mikä niin monia sapettaa.
Vaikka itse olet sitä mieltä, että kirjoitus on tykätty sen takia, että olen kirjoittanut “aiemmin hyvin ja aiheista joista jotain tiedän”, luotan kyllä lukijoideni sisälukutaitoon ja ymmärrykseen ja uskon, että he ovat tykänneet ja jakaneet kirjoitusta nimenomaan sen sisällön takia.
Mutta hienoa, että jaksoit käydä pätemässä. Tervetuloa toki toistekin.
Mukavaa kesää!
Hyvä kirjoitus! Itse olen ihan samaa mieltä ja mulla onkin lähes valmiina tulossa kirjoitus aiheena hyvinvoinnin aiheuttama stressi. Sivuaa siis tätä samaa asiaa. Todellakin huolestuttaa, että syömisestä tehdään jotain salatiedettä ja just kaikenmaailman dietit käydään läpi peräjälkeen ja sitten mietitään miksei se elämä tunnukaan niin onnelliselta. Peruskotiruokaa syödään meillä ja tullaan syömään jatkossakin. Ruoka on myös osa kulttuuria. Kyllä mä haluan, että mun lapset oppii karjalanpaistit, mustikkakukot, korvapuustit ja suvun reseptillä tehdyn jauhelihakastikkeen. Vaikka mä pitkälti käytän täysjyvätuotteita ja tykkään korvata leivonnassa valkosen sokerin ruskealla sekä testata erilaisia jauhoja, mä silti teen myös noita perinteisiä herkkuja. Kaikenlaiset ehdottomuudet on rasittavia.
Ruudun tällä puolella entinen ammattilaismalli, ikää hieman vaille 40. Elänyt terveellisesti ruoan suhteen, ei tukappaa ja alkoholia, liikkunut paljon. Siitä huolimatta hedelmättömyyttä ja elämää rajoittava tuki- ja liikuntaelinsairaus.
Puollan Päivin kirjoitusta jo ihan pelkästään henkisen hyvinvoinnin takia. Jos perusasiat ovat kunnossa eli löytyy empatiaa ja huumoria, on moni asia mallillaan. Jos voisin elää jotenkin toisin, unohtaisin jatkuvasti muuttuvat suositukset ja juuri sen hömpötyksen ruoan ympärillä. Respect Päivi! Ja Mikalle toivon, että löydät elämääsi hieman lisää empatiakykyä sekä sallivamman suhtautumisen muihin ihmisiin – voit yllättyä kun pipo lakkaa kiristämästä 🙂
Kiitos Suna, mahtava vastine! 😀
Nimenomaan kaikenlaiset ehdottomuudet on rasittavia! Ja vaikka mä olen ja olen aina ollut ylipainoinen, meillä syödään pääasiassa ihan tavallista kotiruokaa ja tosi paljon kasviksia. Meillä on aika selkeä päivittäinen ateriarytmi ja siitä koitan erityisesti lasten kohdalla pitää kiinni. Ja mä myös haluan, että heille jää kotoa hyvä suhde ruokaan ja syömiseen ja oppivat tekemään itse ihan perusruokaa. Se on myös tärkeää kulttuuriperintöä.
Mika, nyt kun avasit pelin niin kerro toki meille muille että mikä on sitä terveellistä ruokaa. Siis Sinun mielestäsi. Mun pointti oli ainakin se, että se ruoan “terveellisyys” voi merkitä eri ihmisille niin eri asiaa. Ja tämän teeman ympärillä sitä kohkausta riittää. Toiset vannovat punaisen lihan, kasvisten ja runsasrasvaisten maitotuotteiden nimiin, toiset ruokaympyrän ja kevyttuotteiden. Jotkut vannovat veganismin tai raakaruoan nimiin. Jotkut syövät vaan kalaa, toiset sanoo ettei maitotuotteet kuulu ihmisille. Vai tarkoitatko puhtaalla ruoalla prosessoimattomia luomulaatuisia raaka-aineita? Vaihtoehtoja on siis lukuisia. Mä todellakaan en osaisi sanoa mitä on yksiselitteisen “terveellinen ruoka”. Kerro sinä.
Mä elän mukavasti kasvisravinnolla. Toisille se on kauhistus.
P.s Päivi saa kirjoittaa ihan mitä haluaa, kuten myös sinä. Ja me lukijatkin ajatellaan ihan itse.
Jep, varsin hyviä pointteja! Ja lukijoideni aliarvioimista en siedä. En tiedä, millä meriiteillä tämä Mika itsensä kaikkien yläpuolelle korottaa, mutta helkkarin pätevä jätkä tuntuu olevan. Onneksi mua ei juuri mikat pidättele ja kirjoitan jatkossakin juuri siitä, mistä huvittaa.
Lisään vielä että terveellisyyden lisäksi hyvään elämään kuulunee muitakin arvoja. “Kaikki” tietävät esim. että kannattaa nukkua riittävästi, vältellä haitallisen kovia desibelejä ja alkoholia. Mutta miksi siltikin joskus yömyöhään heiluttu rockkonsertti jaettuna ystävien kanssa ja höystettynä juhlajuomalla voi joskus antaa niin paljon enemmän.
Hear Hear!
Hei Suna.
on todella ikävää kun olet menettänyt terveytesi nuoreen ikään menessä. Mallinhomissa on suuri riski aliravitsemukseen, ja siitä seurauksena tulee naisilla esimerkiksi hormonitoiminnan häiriöitä.
Niinkuin tuossa aikaisemmin toin esille huonon ravinnon haittoja, sinulle on todennäköisesti käynyt juurikin näin.
Sairaudet kehittyvät pikkuhiljaa, ajan kanssa –
eivät ne heti tule, kun laitat huonoa ravintoa suuhunsi.
Monella ihmisellä on ihan oma käsitys siitä, mikä on terveellistä ravintoa, ja se on usein todellla kaukana terveelisestä ravinnosta.
Tähän ketjuun oli kirjoitettu, että o”len onnelinen kilojeni kanssa”. Tuossa kohtaa ihminen valehtelee jo itselleen.
En olisi kommetoinut tälle palstalle, jos olisin tietynnyt että totuus sattuu niin moneen, ja pitää ylläpitäjää mielistellä.
Jokainen voi syödä mitä haluaa, mutta pitää ymmärtää seuraukset myöhemmässä vaiheessa.
Tiedoksi pipoa ei kiristä, nautin jokaisesta päivästä. 🙂
“Ylläpitäjää pitää mielistellä”? Valitettavasti pahin ongelma taitaa olla sinun omassa asenteessasi. En kaipaa kenenkään mielistelyjä ja mielipiteitä saa esittää täällä kyllä niin nyt kuin jatkossakin. Se, että lukijat osoittavat olevansa kanssasi eri mieltä ei kai ole vielä kenenkään mielistelyä?
Mistä ihmeestä sinä tiedät, miten kukin kilojensa tai elintapojensa kanssa pärjää? Ihminen on psyykkis-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus, jonka hyvinvointiin vaikuttavat varsin monet asiat. Näin ainakin minun kohdallani. Esimerkiksi sinun ylimielinen ja alentava suhtautumisesi minuun tämän kirjoittajana tai varsin fiksuihin lukijoihini saa aikaan lähinnä pahoinvointireaktion, joten juuri tällä hetkellä en voi kovin hyvin.
Sinun puolestasi minua enemmänkin harmittaa se, että kaikki hyvätkin pointit, joita sinulla varmasti on paljon, hukkuvat tuon paremmuutesi ja saarnaamisesi kuohuihin. Niin kauan kun korotat itsesi ja oman tapasi toimia jalustalle, ei kukaan omilla aivoillaan ajatteleva ihminen jaksa kuunnella pointtejasi.
Vaikka kuinka kuvittelet, että tapasi ja tietosi ovat ainoita oikeita, pahoin pelkään että näin aukottomasti asia tuskin on. Mutta ehkä viihdyt paremmin siellä meidän tavallisten “pihalla olijoiden” yläpuolella. Itse viihdyn mieluummin ihmisten joukossa.
Tämähän on jo vanha kirjoitus, mutta kuohahti sen verran, että pakko kommentoida. Miten kehtaat sanoa päin naamaa hedelmättömyydestä kärsivälle, että olet sen todennäköisesti itse aiheuttanut syömistottumuksillasi??!!! Tuohan törkein loukkaus mitä kuvitella saattaa!! Aihe on usein kipeä ja saattaa aiheuttaa masennusta ja itsesyytöksiä jo itselläänkin, saati että joku terveysjeesustelijaääliö tulee siitä jossain julkisesti jossain somessa syyttelemään. Menepäs nyt itseesi ja vedä parit palkokasvit vaikka suoraan anukseen, jos se vaikka edistäisi aivotoiminta ja empatiakykyä! Hyi h****tti mitä ihmisiä maa päällään kantaa…
Ja Tämä kommentti kirjoitusvirheineen *kröhöm* päivineen oli siis tietysti tuolle Ruohoselle…
Sylvia
Terveellisessä ruokavaliossa pitää ottaa muutama seikka huomioon. Esimerkiksi THL:n suositukset eivät sovi kaikille. Jokaisen täytyy löytää itselle se oikea ruokavalio, jolla pysyy terveenä ja voi hyvin.
Prosessoituja tuotteita ja Sokeria ei pidä käyttää, lisäksi maito ja leipä eivät kuulu terveelliseen ruokavalioon. Mutta jos maitotuotteista ei ole sinulle mitään haittaa, niin siitä sitten vaan. Kokeilemalla nämä asiat selviävät.
Esimerkiksi henkitystiesairauksista kärsivän henkilön ei kannata käyttää maitotuotteita. Ne keräävät ja ylläpitävät elimistössä kosteutta, ja näin pahentavat oireita.
Leipää syödään yleensä sen takia, kun se maistuu hyvältä. Leivästä tulee kuitenkin turhia kaloreita reippaasti, ja hyvin vähän mitään hyödyllistä – etenkään kaupan valmisleivistä. Kuitua saadaan esimerkiksi marjoista ja kasviksista – kuidun saantia käytetään yleensä tekosyynä leivän syöntiin.
Lisäksi kala, liha, kasvikset, hedelmät maltillisesti syötynä, marjat, riisi, kaurahiutaleet. Hyvien rasvojen saannista pitää pitää huolta, näitä ovat esimerkiksi oliiviöljy, makadamiaöljy, kookosöljy, avokadoöljy sekä kalaöljy Omegoiden takia.
Kasvisruokavalio on hyvä vaihtoehto, kunhan pitää huolen riittävästä proteiinin ja hyvien rasvojen saannista. Kalsiumia saat esimerkiksi vihreistä kasviksista ja manteleista. Ja riittävä D-vitamiini on äärimmäisen tärkeää. Se on Suomessa otettava purkista.
Luomua kannattaa käyttää jos on mahdollista, luomu tekee hyvää jokaiselle.
Ei, ei Mika riisiä, siinä on arsenikkia! Eikä se ole lähiruokaa täällä kenellekään. Riisi pitää korvata ohralla.
Epäilen myös, että suomalainen tuottaja, jota minun suomalaisena vastuullisena kuluttajana oletetaan suosivan, ei hyödy tuon listasi öljyistä mitenkään. Vai kuinka on, miten läheltä tulevat oliivi, magadami, kookos tai avokado?
***
Ruoka on täynnä tunteita. Se on se ensimmäinen kanava, jota pitkin meitä ihmisinä rakastetaan. Ja kosketuksen lisäksi se ensimmäinen kanava, jolla me lapsiamme rakastamme. Siksi, ainakaan meille äiti-ihmisille, ei liene vierasta rinta VS. pullo -ravintoterrorismi. Sieltä se lähtee. Äläkä äitiyden polullasi valmiiseen purkkiruokaan sorru! Tai jos sorrutkin, niin mieti valmiiksi jo se puollustava selitys. Kun on tää mökkiloma…
***
Olen joutunut ruokaterrorismin uhriksi työpaikallani. Rasittava ilmiö!
Ja tämä tässä keinomakeutettujen rahkapurkkien ja -patukoiden maassa vain siksi, että syön lounaaksi “ihan tavallista” työnantajan tarjoamaa laitoslounasta enkä kotoa tuotua salaattia muovipurkista.
Uhka lautasella?
Ei.
Luulenpa, että se uhka on juurikin siinä lautasen ympärillä.
Valitettavan usein suu auki saarnaamassa sen sijaan, että söisi ja olisi vain hiljaa.
***
Hei Veera,
arseenia löytyy kaikista uppoviljellyistä kasveista. Riisin valmistat terveellisesti näin:
huuhtele riisi ennen keittämistä useampaan kertaan puhtaassa vedessä, sekä keittämisen jälkeen yksi huuhtelu, ja voit turvallisesti syödä riisiä. On kuitenkin muistettava että riisiä ei kannata syödä joka päivä. Lisäksi kurkuman ja mustapippurin käyttö riisin kanssa ehkäisee arseenin haittoja.
Öljyistä vielä sen verran, että oliiviöljy, macadamiaöljy, kookosöljy, avocadoöljy sekä kalaöljy omeomegoiden takia ovat terveellisiä öljyjä. Niitä nyt vaan ei kotimaisina ole saatavana. Suomalaisen rypsiöljyn käyttö ravinnossa ei ole kovin hyvä asia. Syynä on erityisesti geenimuuntelu, ja öljyn jalostamisen haitalliset sivuvaikutukset.
Tarpeellisia faktoja rypsiöljystä
Rypsi- ja rapsiöljyt valmistetaan kaalien ja sinappien sukuun kuuluvien nauriiden ja lanttujen alalajikkeista rypsi ja rapsi. Kyseessä on teollisuusöljy, joka ei sovi ruuaksi. Sitä on käytetty kynttilöihin, saippuoihin, huulipunaan, voiteluaineiksi, musteisiin ja biopolttoaineeksi. Rapsiöljystä tehtiin aikanaan sinappikaasua. Luonnollisessa muodossa se aiheuttaa hengitysvaikeuksia, ummetusta, keuhkolaajentumaa, anemiaa, ärsytystä.
Kaiken muun lisäksi rypsiöljyt tyhjentävät kehon E-vitamiinivarastot ja häiritsevät normaalia aineenvaihduntaa ja entsyymien toimintaa. Se vaimentaa myös immuunijärjestelmää.
On tärkeää ymmärtää, että tämä uusi jalostettu öljy käy läpi useita vaiheita, jotka huonontavat rasvan ravintoarvoja, lisäävät toksisia aineita ja itse asiassa muuttavat öljyn rakennetta niin, että siitä tulee hydrogenoitua.
Lähiruokakeskustelu on asia ihan erikseen, näissä kommenteissa toin esille terveelisiä ravintovaihtoehtoja, en sitä mistä tuotteet ovat kotoisin.
Toki lähiruokaa ja suomalaisia, terveellisiä tuotteita kannattaa käyttää niin paljon, kuin mahdollista.
Kiitos kaikille, minä vetäydyn nyt syrjään tästä ketjusta.
Mukavaa kesää kaikille.
Kuka tahansa voi nimittää itsensä ravintsemusasiantuntijaksi. “Titteli” ei vaadi koulutusta, vain kokemusta syömisestä…
Koska kirjoituksen alkuperäinen aihe eli ruokaterrorismi on niin äärettömän ällöttävää, tein ravitsemusasiantuntijana minäkin pienen tutkimuksen. (Sillä “asiantuntijoihin” ja “tutkimuksiinha” tämä kaikki terrorismi pitkälti nojaa). Tämä tutkimus on tehty vaakatasossa kotisohvalta käsin ja sen “oikeellisuuden” voi kukin halutessaan todentaa itse tykönään.
Mutta ennen tutkimusmenetelmiä paljastettakoon tutkimuksen tulokset: mikä tahansa, mitä syöt tai juot on vaarallista. Voi siis ottaa riskin ja jatkaa tai lopettaa heti ja samantien.
Syötä Googlen hakukenttään mikä tahansa ruoka-aine + sana vaara (/vaarallinen/haitta/haitallinen) ja silmiesi eteen aukeaa TUTKITTUA tietoa ravintola vaaroista.
Porkkana: Iltasanomat uutisoi, että porkkanasta voi saada yliannostuksen. Tiede lehti taas tietää, että porkkana aiheuttaa syöpää.
Vedestä voi saada vesimyrkytykse, kalassa on elohopeaa, arvomaailma kasvaneessa salaateissa nitriittiä ja nitraattia. Leipä tappaa (katsokaahan vaan) ja prosessoitu punainen liha (mitäs annoin teurastajan teurastaa ja lihamestarin leikata -> prosessoitua on) tuskin antaa sinun elää iltaa asti… Kahvi on pahasta, viini on pahasta, maito se vasta pahasta onkin!
Otan silti riskin.
Ps. Mika Ruohonen: kiitos toivotuksistasi ja lupauksestasi vetäytyä syrjään keskustelusta! Luulen, että se tekee meille kaikille vain hyvää. Sinullekin.
Vai ei leipääkään sais syödä,mitä hiivattia?!!! Ettei ny vaan sattuis mitään..söin nimittäin just 3 viipaletta jälkiuunileipää kesäkeiton kanssa. Kesis oli vielä suurustettu vähän vehnäjauholla ja..no tunnustan nyt tämänkin:oli siinä myös vähän suolaa ja ripaus sokeria sekä pari nokaretta voita.(Kultaisen edesmenneen anoppini ohje)Puolustuksekseni sanon kumminkin,että oli taas kyllä maukasta<:
Mää jaksan vielä jauhaa, mutta lukekaas vielä toi:
http://www.hs.fi/m/ruoka/a1455765080946?jako=2395f1e888dd994b55bdd5deb7cc791f&ref=tf_iHSisboksi-mobiili&utm_campaign=tf-hs&utm_source=iltasanomat.fi&utm_medium=tf-mobilesite
[…] kesällä peräänkuulutin ruokarauhaa, nyt kysyn, voitaisko vihdoin, ihan oikeasti ja tosissaan, julistaa kehorauha? Sanoa, että rakas, […]