Mä olen jo monta vuotta ihaillut useiden blogien viimeisen päälle kauniisti toteutettuja joulukalentereita. Monessa ruoka- ja leivontablogissa on tarjolla ihania reseptejä jokaiselle joulukuun päivälle, joissain blogeissa askarrellaan ja valmistaudutaan jouluun muuten itse tehden.
No tietysti minäkin olen halunnut oman joulukalenterin. Mutta tunnen myös itseni turhan hyvin aloittaakseni moista aikaavievää ja vaativaakin projektia, joka olisi pitänyt aikataulusyistä oikeasti aloittaa jo pari kuukautta sitten. Niinpä päätin noudattaa erään suuren ajattelijan (itseni…) ohjeita ja valmistautua jouluun stressaamatta, kiristelemättä, liioittelematta ja ennen kaikkea ilman joka vuotista “meille tulee ihan paska joulu” -romahdusta.
Ja koska uskon vilpittömästi parin viime vuoden perusteella siihen, että joulusta tulee ihana, tunnelmallinen ja melkolailla paras, vaikken ehtisi leipoa ensimmäistäkään taatelikakkua, muistaisi lähettää taaskaan joulukortteja tai tekisi suursiivousta, nakkimutsilan joulukalenterissakin valmistaudutaan hieman chillimmin ja avataan luukku vain joka toinen päivä! Tulossa on jouluisia juttuja ja ajatuksia meidän perheen jouluvalmisteluista, mutta myös esimerkiksi vinkkejä joulupöytään ja pukinkonttiin.
Tervetuloa siis mukaan Nakit ja mutsi -blogin tarpeeksi hyvään joulukalenteriin! Ensimmäisessä luukussa otetaan viisi askelta kohti rennompaa joulua, joten nyt kaikki meitsin kaltaiset joulusuorittajat kuulolle!
1. Älä stressaa
Ihanan helppo sanoa, mutta yllättävän hankala toteuttaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että usein niitä standardeja asettaa itse itselleen, eikä ketään muuta voisi vähempää kiinnostaa, onko joulupöydän servettirenkaaksi taivutettu oksia lähimetsän katajasta tai onko hyasintit oikeanlaisissa tuohiastioissa (Kaverille ei jätetä – nevö foget!). Kysyipä joulun parhaita puolia keneltä tahansa, vastaus on todennäköisesti kiireettömyys ja yhdessäolo itse tehdyn sinapin sijaan.
2. Lapset tekee joulun, kun vaan annat niiden tehdä
Kyllä, minäkin olen vähän sellainen nipottaja, jonka esteettinen silmä tykkäisi joulutorttujen olevan symmetrisiä ja tietyn väristen kuusenpallojen oikealla korkeudella. Mutta eihän siitä nyt todellisuudessa ole kellekään mitään iloa. Joulun odotus ja valmistelu on kaikessa kutkuttavuudessaan ihan parasta ja vähintään yhtä kivaa on jakaa touhua koko perheen kesken. Tässä kohtaa on myös hyvä muistaa, että lapsille on aivan se ja sama, leivotaanko piparit suvun salaisella reseptillä valmistetusta taikinasta vai kaulitaanko pöydällä pakastealtaan valmistaikinaa. Yhdessä tehden kaikki maistuu parhaalta.
3. Suunnittele, niin et pimahda
Tulevalle viikolle voisi yhden illan kohdalle ympyröidä itselleen parin tunnin hetken rauhassa ajatustensa kanssa, kaataa lasiin ryhdikästä punaviiniä, istahtaa muistion kanssa alas ja listata kaikki joulun ja sen valmistelujen kannalta oleelliset asiat ylös. Kun kerralla käyttää hiukan harkintaa, voin melkeinpä luvata, että säästyy sekä rahaa, aikaa että hermoja. Itse teen erillisen lahjalistan, listan ruoista ja hieman hahmotelmaa siitä, koska kiikutellaan joulumuistamisia. Ei ehkä kuulosta kovin chilliltä, mutta auttaa kokonaisuuden hahmottamisessa ja vapauttaa aikaa olennaiseen. Eli just siihen chillaukseen. Plus, että minussa asuvalla tapahtumatuottajalla on rakkaus-rakkaussuhde listoja kohtaan.
4. Tee vähemmän
Vaikka lasken itseni visusti joulukonservatiivien joukkoon, olen opetellut jättämään jouluistamme pois asioita, joita on tehty ainoastaan perinteen vuoksi. Etenkin ruokia valmistan vuosi vuodelta vähemmän vain, koska niin on aina tehty – rosollia, lipeäkalaa tai perunalaatikkoa meillä ei syö kukaan, joten niitä on turha tehdä kaappiin pilaantumaan. Jouluchillailija myös rakastaa valmisruokia ja puolivalmisteita – esimerkiksi jotkut ravintolat ja pitopalvelut valmistavat tilauksesta jouluruokia, jotka voi käydä nappaamassa mukaan päivän, pari ennen aattoa. Ja niin on kuin kotona tehtyä, helpompaa vain!
5. Hiljennä ja hiljenny
Mä olen aina itse pitänyt joulusta tosi paljon ja saan sen fiilistelystä, valmisteluista ja koko joulunalusajasta voimaa. Juuri siksi haluaisinkin keskittyä nauttimaan koko joulunajan tunnelmasta mahdollisimman monilla tavoilla, en niinkään valmistelemaan mitään täydellistä joulua. On tosi paljon tärkeämpää pitää lasten kanssa leffahetki kynttilänvalossa kuin silittää keittiöön uutta kappaverhoa. Tärkeintä on kuitenkin tehdä joulusta sellainen kuin se just teidän perheelle sopii, uusilla verhoilla tai ilman. Nauttia ja ottaa ihan vaan iisisti.
Hyvä siitä tulee. Jopa täydellinen.
-Päivi
Lisäisin listaan vielä, että anna kaverin tehdä.
Vaikka et itse ehtisi, jaksaisi, osaisi tai viitsisi, älä latista sen intoa ja fiilsitä, joka on inspiroitunut tekemään. Älä ota itseesi!
Jos naapurilla on pihavalot vimpan päälle ja työkaverilla jo joululahjat hankittuina, niin keneltä se sitten on pois? Ei minulta ainakaan.
Ja jos joku tykkää leipoa itse joululimppunsa ja saaristolaisleipänsä joulupöytään, niin mitäs minä siitä itseäni syyllistämään.
Toi on kyllä niin totta! Musta on ihanaa jouluhömpöttää ja tekisin itsekin paljon enemmän, jos vain olisi aikaa ja jaksamista. Musta on ihanaa, että moni tekee ja panostaa, eikä se multa ole pois, vaikken itse jaksakaan.
Ja siitä just itseään on hyvä muistuttaa, että kumpikin tapa on ihan yhtä fine. Kukin tyylillään ja voimiensa mukaan.
[…] ja istua hetkeksi vaan alas. Nyt on ehkä ihan hyvä hetki palataan tuohon oman kalenterini ensimmäiseen luukkuun ja muistutella itseään, mikä tässä kaikessa olikaan […]