Ekat rippijuhlat takana – 7 vinkkiä onnistuneisiin juhliin

Tilailin eilen viimein rippinuoren kiitoskortteja ja muistin, etten ole vieläkään julkaissut lupaamaani vinkkilistaa rippijuhlien järjestämisestä. Tämä on nyt tällaisen vähän yli-innokkaan järkkäilijämamman lista, mutta moni kohta passaa varmasti pienempiinkin juhliin, ja koko lista erinomaisesti toki myös vaikka valmistujaisten, isompien synttärijuhlien tai vastaavien kekkereiden järkkäämiseen.

Itse tykkään juhlista ja niiden järjestämisestä kovin. Ensimmäiset muistiinpanot rippijuhlasuunnitelmistakin löytyi jo ajalta ennen kuin esikoinen oli edes koko rippikoulua aloittanut, mutta uskonkin vakaasti suunnitelmallisuuteen yhtä lailla duuneissa kuin vaikka nyt sitten rippijuhlissa. Eräs tuntemani viisas nainen huikkasi minulle viikkoa ennen juhlia, että kun ne ensimmäiset saa pois alta, seuraavat menee jo helpommin. Sitten ikäänkuin on jo tapa, jolla juuri meillä näitä juhlia järjestetään. Ja siinä hän oli varmasti oikeassa.

Meille jäi ainakin monta muistiinpanoa seuraavia bileitä varten – sekä niitä, mitkä meni hyvin, että niitä, jotka olisi voinut tehdä vähän eri tavalla.

Sydämessä läikähtää vieläkin noiden meidän juhlien jäljiltä. Kaikki meni upeasti ja juhlien tunnelma oli juuri sellainen aurinkoinen, rento ja hauska kuin olin toivonutkin. Tässä siis nakkimuijan

7 vinkkiä onnistuneisiin rippijuhliin

1. Suunnittele 

Kaiken a ja o on suunnitella, millaiset juuri teidän porukan juhlat tulevat olemaan. Riittääkö mummujen ja kummien kahvitus kotona, kutsutaanko mukaan myös ystäviä ja kaukaisempaa sukua, vai ulkoistetaanko juhlat kokonaan pois kotinurkista? Tarjotaanko pelkät kakkukahvit, soppalounas vai ehkä runsas buffet-pöytä? Kun kutsuvieraslista ja paikka alkavat hahmottua, on helpompi jatkaa suunnittelua eteenpäin – miettiä tarjoiluja ja kysellä juhlapaikkojen tarjouksia. Juhlapaikan buukkaus kannattaa aloittaa suht ajoissa, koska ju nou, kesä.

Me haluttiin juhlistaa rippinuorta semi-isolla kaavalla – mukaan kutsuttiin suvun lisäksi sekä nuoren että koko perheen läheisimpiä ystäviä. Alkuperäisellä kutsuvieraslistalla taisi olla lähemmäs 55 nimeä, mutta päällekkäisyyksien takia lopullinen vierasmäärä oli kymmenkunta vähemmän. Juhlat pidettiin meillä kotona ja tarjolle haluttiin (okei, mä halusin, muut vaan myötäili) suolainen buffet-pöytä, ilman varsinaista lämmintä ruokaa kuitenkaan, sekä kakkupainotteinen jälkkäripöytä.

Omalla tavallaan juhlien suunnittelu aloitettiin kunnolla jo vuosi sitten, koska haluttiin saada terassiprojekti valmiiksi ennen juhlia. Rahaa paloi siis itse juhlien lisäksi myös tähän remppapuoleen, mutta siihen oli nimenomaan jo viime kesästä asti varauduttu rahastosäästämällä.

Suunnitteluvaiheessa on myös hyvä miettiä, mitä kukin juhlien eteen tekee. Aherratko kaikki itse, vai onko joku sukulainen haka leipomaan täytekakkuja ja toinen pesemään ikkunoita, voisiko heiltä pyytää apua? Suosittelen myös rohkeasti ulkoistamaan etenkin itselle epämieluisia juttuja, jos budjetti sen vain sallii. Meidän oli tarkoitus ottaa siivous ostopalveluna, mutta lopulta aloin nuukailla ja puunattiin itse. Ensi kerralla en tässä kohtaa nuukaile.

2. Budjetoi

Kuten edellisessä kohdassa kävikin jo ilmi, me ihan systemaattisesti säästettiin näitä juhlia varten vuoden verran. Kahvituksen olisi tietysti voinut hoitaa paljon pienemmin ja vähemmällä rahalla, mutta mä olen vähän sellaista “kunnon bileet” -koulukuntaa ja haluan ne harvat arkea ilostuttavat juhlat järjestää sitten vähän isommin.

Budjettia kannattaa miettiä hyvissä ajoin ja tietysti myös yrittää pysytellä siinä. Itse tehden monipuolisenkin kahvipöydän koristeluineen saa (vierasmäärästä tietysti riippuen) kasaan muutamalla satasella, isommat juhlat runsaammilla tarjoiluilla imaisevat äkkiä tonnin. Lisäksi pitää muistaa juhlakalun vaatetus, koko perheen juhlatamineiden tarvittava päivittäminen, kutsu- ja kiitoskortit, valokuvaus, liinavuokrat, mahdolliset catering-kustannukset ja niin edelleen.

Ostoksia kannattaa myös hankkia hajautetusti. Esimerkiksi kuiva-aineet, koristeet, servetit ja muut voi hommata jo hyvissä ajoin, jolloin kokonaiskustannus ei juuri juhlien alla tunnu niin suurelta.

3. Siisti sopivasti

No niin. Tämä nyt muistutuksena erityisesti itselleni. Ikkunoita EI tarvitse pestä, eikä kaappeja siivota. Kukaan ei ihan oikeasti tule juhlimaan kaappeihin, eikä hyvin suurella todennäköisyydellä juhliessaan huomaa, onko klaseissa siitepölyä, vai ei. Ei edes sun mutsi.

Itse huomasin puunaavani enemmänkin itseäni varten. Ettei olisi sellainen inhottava “nyt kaikki kattoo totakin” -olo (vaikkei siis ees kato), vaan pystyi rauhallisin mielin relaamaan. Fiksu olisi hajauttanut myös sitä ikkunanpesu-urakkaa, mehän tietysti painettiin juhlia edeltävä viikko ihan hiki hatussa (ja käsi kipsissä).

Oikeasti riittävä siivous on sellainen perussiivous. Kunhan kamat löytävät järkevät paikat, villakoirat ei ihan ovella vastaan juokse ja veski on siisti, se on jo varsin bueno. Siististä kodista on tietysti kiva nauttia, en sitä sano, mutta pienemmälläkin pärjää. Todella.

Ja siis tässä pätee edelleen se, että jos pari satkua löytyy ylimääräistä, osta siivous ulkopuolelta ja keskity kivempiin hommiin. Paitsi jos tykkäät siivoamisesta. Sitten anti mennä!

4. Laske määrät

Itsehän inhoan matematiikkaa ja numeraalisia tehtäviä siinä määrin, että valmistin tarjoilut sellaiselta fiilis-pohjalta. Tiedättekin varmaan, miten siinä kävi?

Ruokaa jäi yli aivan sairaasti. Suolaisia piirakoita jäi kuudesta pellillisestä puolet, fantasiakakuista toinen oli käytännössä ylimääräinen, tilattua salaattia pakattiin vieraille mukaan ja 150 kuppikakkua… no, se oli vähän liikaa. Kun tarjolla on montaa sorttia, on todennäköisempää, että ihminen valitsee yhden jokaista kuin nyt vaikka kolme palaa piirakkaa ja seitsemän lihapullaa.

Useimmiten tarjoilujen loppumista pelätään ihan turhaan, kuten minäkin tein. Kannattaa siis oikeasti laskea (vaikkei matikasta tykkäiskään) tarjoilujen määriä. Erityisen hyvä on muistaa, että alle 10-vuotiaita muksuja sen sijaan ei kannata laskea syömävahvuuteen. Ne syö kumminkin jonkun yhden cocktail-piirakan ja lihapullan, ja juoksee loput ajasta limpparipäissään ympäri pihaa.

5. Pyydä apua

Tämä on itseasiassa koko listan tärkein kohta. Juhlien valmisteluun, kuten juuri siivoamiseen ja tarjoilujen valmistamiseen kannattaa pyytää tai ostaa apua, mutta erityisen oleellista on varmistaa apukäsien riittävyys juhlapäivänä.

Me tilattiin juhlapöytään caesar-salaatti ja lihapullat toimitettuna paikallisesta ravintolasta, saaristolaisleivät haettiin reko-ringistä ja patongit varattiin noudettavaksi marketin paistopisteeseen. Mummu väsäri munavoin ja paikallinen kakkutaituri upeat fantasiakakut. Näistä oli kokonaisuudessa valtava apu.

Koko juhlien paras päätös oli kuitenkin pyytää apulainen keittiöön juhlapäivän ajaksi. Tekemistä ja laittamista oli paljon, enkä olisi kyllä ehtinyt itse tehdä muuta kuin hikoilla keittiössä ilman tarjoilijaa. Enkä muuten järjestä enää ikinä yksiäkään bileitä ilman.

Toinen mulle tärkeä apu oli valokuvaaja. Virallisten rippipotrettien lisäksi kuvaaja taltioi tunnelmat juhlien ensimmäisten tuntien aikana, mikä on musta ihanaa, koska fotoja en olisi muistanut varmuudella itse räpsiä.

Erittäin suureksi avuksi olivat myös ystävälliset juhlien jälkeisten rääppeiden tuhoajat. Vaikka ruokaa jäi runsaasti, sitä meni onneksi hukkaan lopulta tosi vähän.

6. Hajauta

Yksi erinomainen päätös oli myös hajauttaa juhlat kahteen kattaukseen: ensimmäisessä kahviteltiin kummien ja suvun kanssa ja toisessa sitten vielä aavistuksen rennommissa tunnelmissa ystäväporukalla. Toki tämä vaatii hieman puljaamista kattamisten kanssa, mutta meillä apulainen hääräsi keittiössä ensimmäisen kattauksen kokonaan ja laittoi sitten vielä tarjolle toisen kattauksen suolaiset, ja me itse hoidettiin loput. Homma toimi erinomaisen hyvin ja ihanasti saatiin istua kivalla porukalla leppoisissa tunnelmissa ihan iltaan saakka.

7. Muista nauttia!

Juuri tästä syystä olen erityisen iloinen siitä, että olin hommannut juhlapäivälle apua – pääsin todella nauttimaan myös itse juhlahumusta, tunnelmasta, ruoasta ja ihanien vieraiden seurasta. Muistelen edelleen juhlia suurella lämmöllä ja olen tosi onnellinen, että panostin niihin niin antaumuksella. Myös itse sankari nautti silminnähden bileistään ja juhlavieraatkin viihtyivät.

Ennen kaikkea on hyvä muistaa, että sitä mitä ei ole, ei myöskään tarvita! Kaikki menee hienosti ja on ihanaa, vaikka kukaan ei muistaisi kiinnittää juhlia varten hommattuja koristepalluroita.

No mutta. Olihan siinä sitä! Mä aion ainakin itse palata tähän listaan sitten parin vuoden päästä, kun keskimmäinen aloittelee riparitaivaltaan (mikäli sen haluaa käydä). Siitä alkaakin sitten oletettavasti vuosittainen rippi- ja valmistujaisjuhlien suma, joten eiköhän nää hommat jo viimeistään viimeisen kanssa rutiinilla mene.

Koska tästä tuli nyt näin lavea juttu, ajattelin tehdä vieeelä erillisen postauksen juhlien tarjoiluista ja niiden järkkäilyistä, sekä vähän koristeluista ja sen sellaisista. Vieläkö teitä sellainen kiinnostaisi?

-Päivi

*kaikki kuvat hovikuvaajamme Ella Jalavan (Mainostoimisto Grafesko) käsialaa

It's only fair to share...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

16 Replies to “Ekat rippijuhlat takana – 7 vinkkiä onnistuneisiin juhliin”

  1. Kiitos kyllä kiinnostaa, itsellä on edessä ensi vuonna tyttären rippijuhlat ja huomaan niitä jo miettiväni, vaikka nämä ovatkin meillä jo peräti kolmannet, mutta edellisistä on jo aikaa…

    1. nakitjamutsi says: Vastaa

      No hei, kiva kuulla! Tulossa on siis vielä lisääkin juhlajuttuja. 🙂

  2. Toki kiinnostaa! Juhlat on ihania ja olen samaa mieltä. Suunnittelu on kaiken a ja o. Itsekin olen muutamat juhlat järjestänyt ja hyvästä suunnittelusta on ollut iso apu. Ihania nämä teidän juhlakuvat.

    1. nakitjamutsi says: Vastaa

      Kiitos! Mun mies aina nauraa mun tuhansille suunnittelulistoille, mutta sanonpa vaan, että ei tulis mittään ilman! 😀

  3. Todellakin kiinnostaa ? Olen sen verran vähän järkännyt vastaavia juhlia, joten aikanaan tänne on hyvä palata.

    1. nakitjamutsi says: Vastaa

      Kiva kuulla! Laitetaan siis tulemaan lisääkin vielä. Mietin, että voisin ehkä koota ne yhteen vielä tuohon sivupalkkiin vaikka lopuksi, olisivat sitten helposti löydettävissä.

  4. vaaleanvihreaa says: Vastaa

    Minä taas lasken alle 10-vuotiaat syömävahvuuteen. Silloin se oikeasti kannattaa tehdä, kun laskee aikuiset vieraatkin, eikä liioittele ruuassa. Omatkin lapseni ovat syöneet lähes aikuisen annoksia juhlissa, jos sinne lähdetään / herätään aikaisin. Eri asia on lapset, jotka elävät ilmalla. Tai juhliin tullaan suoraan omasta ruokapöydästä.

    Yksi tärkeä asia on laskea etukäteen kaikki lkakkulapiot ja tarjoilulautaset. Itse laitoin vielä aamulla naapurille hätäpäissään viestin, että onko teillä sittenkin lainata vielä yksi kakkulapio lisää.

    Teillä näytti olevan onnistuneet juhlat. Niin oli meilläkin. Juhlalapsi iloinen ja onnellinen.

    Ennen seuraavia juhlia minut on tilattu jo keittiöön ystävän lapsen juhliin. Tällä kokemuksella uskon hoitavani keittiössä asiat ihan hyvin, jotta sankarin perhe saa keskittyä muuhun.

    1. nakitjamutsi says: Vastaa

      Tässä on selvästi koulukuntaero, koska mä en tunne sellaista vaihtoehtoa kuin “ei liioittele ruuassa”. 😀
      Tosiaan, tarjoiluastiat ja ottimet, samoin kuin kaikki astiat, liinat ja muut on myös tärkeä huomioida ennakkoon. Niistä meinaan vielä lisää puhella siinä seuraavassa juhlapostauksessa.

  5. Kiitos, hyviä vinkkejä! 🙂

    1. nakitjamutsi says: Vastaa

      Kiva, jos ovat hyödyksi! 🙂

  6. Äitsyli says: Vastaa

    Hyvä postaus, oman lapsen juhlat vielä edessä loppukesästä! Paras silti: ”Ei edes sun mutsi.”? Mä olen pessyt ikkunat juuri sen takia, että tietenkin mutsi huomais!

    1. nakitjamutsi says: Vastaa

      Haha, joo, ihan klassikko! 😀

  7. Hei, tiedän että tämä julkaistiin jo muutama vuosi sitten. Mutta jos vielä sattuisit olemaan täällä, niin mistä tyttären mekko on ostettu? Se näyttää todella ihanalta.

  8. Hei, tiedän että tämä on postattu jo muutama vuosi sitten. Mutta jos vielä olet täällä niin haluaisin tietää, että mistä tyttären mekko on ostetetu. Se on aivan ihana.

    1. oho tuli kommentoitua kahdesti.

    2. nakitjamutsi says: Vastaa

      Moi! Nyt vasta huomasin kommenttisi, joten vastauskin on viivästynyt… Itse asiassa tyttären asu on haalari, toki ihana silti. Löytö on taannoiselta Wienin matkalta, liikkeen nimeä en valitettavasti kuollaksenikaan muista. Toivottavasti teille löytyy myös kiva asu!

Vastaa